Scapis logo

Välkommen till SCAPIS Göteborg

Doctors Looking at Medical Chart --- Image by © Simon Jarratt/Corbis

Världsunik kunskapsbank för forskning

Målet med SCAPIS är att kunna upptäcka sjukdomar i människors hjärtan, kärl och lungor innan de uppstår. Studien genomförs på sex universitetsorter i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

I Göteborg är det Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset som ansvarar för genomförandet av SCAPIS. SCAPIS Göteborg har under tre år samlat in prover och data från 6 250 kvinnor och män i åldern 50-64 år i Göteborgs kommun.

I första hand har lung- och hjärtstatus undersökts samt så kallade riskfaktorer som är kopplade till sjukdomar inom hjärta, kärl och lunga. Alla som deltagit i SCAPIS bidrar till möjligheter att i framtiden förebygga, upptäcka och behandla hjärtkärlsjukdom och KOL.

 

 

En mycket grundlig hälsoundersökning

Alla medverkande har fått en mycket grundlig hälsoundersökning av hjärta, kärl och lungor samt status för blodsocker och kolesterol.

 

Vem har fått delta i studien?

6 250 kvinnor och män, i åldern 50 – 64 år, i Göteborgs kommun valdes slumpmässigt ut via Folkbokföringsregistret. De fick en personlig inbjudan via post. Det har inte gått att själv anmäla sitt intresse för att delta i studien.

Det var helt frivilligt att delta i SCAPIS. Besöken var kostnadsfria.

 

Lokala nyheter - Göteborg

nov 15, 2016
SCAPIS har kommit halvvägs!

Fredagen den 11 november 2016, firade SCAPIS Göteborg tillsammans med de övriga fem orterna att hela SCAPIS studien nått halvvägs. Totalt 15 000 deltagare har inkluderats av totalt 30 000 som är målet. Detta skedde nästan exakt 3 år efter att den första deltagaren inkluderades i Göteborg och ett halvår efter att Umeå som sista … Fortsätt läsa SCAPIS har kommit halvvägs!

maj 19, 2016
Göteborgare tas emot i stor hjärtstudie på Alla hjärtans dag

Idag, på Alla hjärtans dag, togs de första göteborgarna emot på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att delta i den största forskningsstudie som någonsin genomförts i Sverige inom hjärta kärl och lungor. Tua Myréen Svensson var studiens allra första deltagare.  – Jag blev verkligen glad när jag fick inbjudan på posten. Att få just hjärta, kärl och … Fortsätt läsa Göteborgare tas emot i stor hjärtstudie på Alla hjärtans dag

maj 19, 2016
Nu har SCAPIS nått halvvägs i Göteborg

Marta som är 58 år och bildkonstnär blev deltagare 2500 och markerade därmed att SCAPIS i Göteborg kommit halvvägs mot målet med 5000 deltagare. Vi passade på att ställa några frågor under hennes första besöksdag. Varför valde du att delta i SCAPIS? Jag tycker att det känns bra att få bidra till en viktig sak … Fortsätt läsa Nu har SCAPIS nått halvvägs i Göteborg

Studien avslutad i Göteborg.

SCAPIS Göteborg tar inte in ytterligare studiedeltagare.

 

E-post

SCAPISgoteborg@wlab.gu.se

 

Hitta hit

Adress
Gröna stråket 8, 413 45 Göteborg

Huvudansvarig

Göran Bergström
Professor, Överläkare
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Avd. för molekylär och klinisk medicin

 

567187a372405ef2161d29ae_GoranBergstrom