Scapis logo

Lokala nyheter

maj 19, 2016

Göteborgare tas emot i stor hjärtstudie på Alla hjärtans dag

Idag, på Alla hjärtans dag, togs de första göteborgarna emot på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att delta i den största forskningsstudie som någonsin genomförts i Sverige inom hjärta kärl och lungor. Tua Myréen Svensson var studiens allra första deltagare.  – Jag blev verkligen glad när jag fick inbjudan på posten. Att få just hjärta, kärl och lungor undersökta är något jag verkligen velat göra eftersom vi har dessa sjukdomar i släkten, säger Tua.

Tua är en av 1000 slumpvist utvalda göteborgare som kommer bli inbjudna att delta i studien som kallas SCAPIS (Swedish CArdioPulmonary bioImage Study) . Hon fyllde 50 år förra året och hör därmed till målgruppen. Hon är väldigt positiv till att delta i en forskningsstudie. – Det här är jättebra för att bättre kunna förebygga sjukdom och hitta varningssignaler. Det är väldigt positivt att vara med både för mig och för att detta kan rädda andra.

Det här är första besöket av två i SCAPIS-studien. Idag fick Tua bland annat ta blodprover, genomgå lungtester och svara på en enkät.  – Det enda som var lite svårt var att andas ut så länge i lungtestet, det har jag aldrig gjort innan. Men det gick bra och tjejerna var trevliga och förklarade hur jag skulle göra, säger Tua.

Vid nästa besök kommer deltagarna genomgår undersökningar med datotomografi och ultraljud. Innan Tua och de övriga deltagarna går hem för dagen får de med sig en apparat för att mäta hur man sover och hur mycket man rör sig.  – Det är väldigt intressant. Jag tror att jag sover bra men nu kan jag få reda på mer exakt, säger Tua.

Gothia Forum projektleder denna studie som Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet  fått i uppdrag att genomföra med stöd av Hjärt-Lungfonden.

Tillbaka
Studien avslutad i Göteborg.

SCAPIS Göteborg tar inte in ytterligare studiedeltagare.

 

E-post

SCAPISgoteborg@wlab.gu.se

 

Hitta hit

Adress
Gröna stråket 8, 413 45 Göteborg

Huvudansvarig

Göran Bergström
Professor, Överläkare
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Avd. för molekylär och klinisk medicin

 

567187a372405ef2161d29ae_GoranBergstrom