Scapis logo

Välkommen till SCAPIS Malmö

Doctors Looking at Medical Chart --- Image by © Simon Jarratt/Corbis

Världsunik kunskapsbank för forskning

Målet med SCAPIS är att kunna upptäcka sjukdomar i människors hjärtan, kärl och lungor innan de uppstår. Studien genomförs på sex universitetsorter i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

I Malmö är det Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus som ansvarar för genomförandet av SCAPIS. SCAPIS Malmö har under tre år samlat in prover och data från 6 250 kvinnor och män i åldern 50-64 år i Malmö kommun.

I första hand har lung- och hjärtstatus undersökts samt så kallade riskfaktorer som är kopplade till sjukdomar inom hjärta, kärl och lunga. Alla som deltagit i SCAPIS bidrar till möjligheter att i framtiden förebygga, upptäcka och behandla hjärtkärlsjukdom och KOL.

 

 

En mycket grundlig hälsoundersökning

Alla medverkande har fått en mycket grundlig hälsoundersökning av hjärta, kärl och lungor samt status för blodsocker och kolesterol.

 

Vem har fått delta i studien?

6 250 kvinnor och män, i åldern 50 – 64 år, i Malmö kommun valdes slumpmässigt ut via Folkbokföringsregistret. De fick en personlig inbjudan via post. Det har inte gått att själv anmäla sitt intresse för att delta i studien.

Det var helt frivilligt att delta i SCAPIS. Besöken var kostnadsfria.

 

Lokala nyheter - Malmö

maj 20, 2017
Stora hälsoskillnader i Malmö

Människor i Malmös förorter löper betydligt större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom än de som bor i innerstan. Det visar de första resultaten från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS. – Målet med SCAPIS är att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärt- eller lungsjukdom. Resultaten visar att hälsoläget i Malmö behöver förbättras, inte minst … Fortsätt läsa Stora hälsoskillnader i Malmö

maj 20, 2017
Dag för genombrott i Malmö

Den 19 maj arrangerade Hjärt-Lungfonden seminariet ”Dag för genombrott” på Börshuset i Malmö. Deltagare i SCAPIS studien bjöds in och här kommer en sammanfattning av de forskningsnyheter från SCAPIS som presenterades på seminariet. Intresset för dagen var mycket stort och Hjärt-Lungfonden hoppas på att kunna erbjuda ytterligare ett seminarietillfälle i höst. Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens Generalsekretare … Fortsätt läsa Dag för genombrott i Malmö

maj 12, 2017
5 000 SCAPIS deltagare firades med tårta

När Aleksandar Prekali gick in genom dörren som leder till SCAPIS mottagningen på SUS i Malmö blev han Malmös 5000:e deltagare i projektet. Aleksandar blev därmed också den som gjorde att Malmös andel i projektet nu är uppfylld. Milstolpen firades på mottagningen med tårta och alkoholfritt bubbel under hela dagen. För Aleksandars del fick firandet … Fortsätt läsa 5 000 SCAPIS deltagare firades med tårta

Studien avslutad i Malmö.

SCAPIS Malmö tar inte in ytterligare studiedeltagare.

Tel
040-33 20 91

E-post
sus.malmo.scapis@skane.se

Hitta hit

Address
Jan Waldenströms gata 15, plan 3, SUS Malmö

Huvudansvarig

Gunnar Engström
Professor i medicinsk epidemiologi
Lunds universitet
Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö

GunnarEngström2