Scapis logo

Lokala nyheter

sep 16, 2016

Nanopartikelundersökning i SCAPIS Malmö

I Malmö har, under en period, en nanopartikelundersökning ingått som en del av SCAPIS studien.

Syftet med undersökningen är att se om man kan hitta lungsjukdomen KOL i tidigt skede. När man får KOL kan lungblåsorna bli större än vanligt, och detta leder till att man kan ha svårt att få i sig syre. I början märker patienten själv oftast inget, vilket är synd för det är just då som man har största möjligheter att påverka förloppet. Senare kan man få långvarig hosta, infektioner och andnöd, och då går sjukdomen inte längre att bota.

Forskarna tror att nanopartiklar kan tala om för oss om patienten har förstorade lungblåsor, förhoppningsvis redan innan patienten själv märker någonting. Nanopartiklar är unika då de är så väldigt små – nano betyder just oerhört liten. De kan ta sig med andetaget hela vägen in i lungans minsta beståndsdelar och få med sig information från dem.

Metoden är i tidigt utvecklingsstadium än så länge. Några slutsatser från mätningar låter sig inte göras för tillfället. Med hjälp av SCAPIS samlar forskarna in viktig information på såväl friska som sjuka, och på så sätt bidrar man till att metoden utvecklas och slipas.

nanopartikel

Tillbaka
Studien avslutad i Malmö.

SCAPIS Malmö tar inte in ytterligare studiedeltagare.

Tel
040-33 20 91

E-post
sus.malmo.scapis@skane.se

Hitta hit

Address
Jan Waldenströms gata 15, plan 3, SUS Malmö

Huvudansvarig

Gunnar Engström
Professor i medicinsk epidemiologi
Lunds universitet
Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö

GunnarEngström2