Scapis logo

Lokala nyheter

jul 12, 2016

SCAPIS drar igång

Varför drabbas vissa av hjärt- eller lungsjukdom medan andra inte gör det, och kan man förhindra att dessa sjukdomar uppstår? Nu drar forskningsprojektet SCAPIS igång som förhoppningsvis ska ge svar på frågorna.

SCAPIS är en stor nationell forskningsstudie med målet att hitta riskmarkörer som visar vem som riskerar att drabbas av hjärt- eller lungsjukdom. Studiedeltagarna genomför en noggrann hälsoundersökning med bland annat skiktröntgen, blodprov och ultraljud.

Vid Norrlands universitetssjukhus har studien precis dragit igång med en första omgång studiedeltagare.

– Vi har smygstartat nu under våren. Många säger att det är svårt att rekrytera deltagare vid den här tiden på året, men vi har haft bra siffror, säger Anna Burman, undersköterska på SCAPIS.

2500 deltagare ska bjudas in från Umeå med kranskommuner, och efter sommaruppehållet väntar den stora rekryteringen av deltagare.

 

Scapis deltagare

– Jag tycker det är viktigt att ställa upp på sådana här studier och hjälpa till att hitta nya sätt att hitta sjukdomar. Dessutom är det bra att få en egen hälsoundersökning, kommenterar en av deltagarna som redan påbörjat studien.

 

Foto: Sally Carlsson Cloodt

Tillbaka
Studien avslutad i Umeå

SCAPIS Umeå tar inte in ytterligare studiedeltagare.

Tel
073-083 91 46

E-post
scapis@vll.se

Hitta hit

Address
SCAPIS, Norrlands universitetssjukhus

Huvudansvarig

Anders Blomberg
Professor, överläkare
Norrlands universitetssjukhus

Anders_Blomberg_professor_foto_Andreas_Nilsson_besk