Scapis logo

Välkommen till SCAPIS Uppsala

Doctors Looking at Medical Chart --- Image by © Simon Jarratt/Corbis

Världsunik kunskapsbank för forskning

Målet med SCAPIS är att kunna upptäcka sjukdomar i människors hjärtan, kärl och lungor innan de uppstår. Studien genomförs på sex universitetsorter i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

I Uppsala är det Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset som ansvarar för genomförandet av SCAPIS. SCAPIS Uppsala har under tre år samla in prover och data från 5 000 kvinnor och män i åldern 50-64 år i Uppsala kommun.

I första hand har lung- och hjärtstatus undersökts samt så kallade riskfaktorer som är kopplade till sjukdomar inom hjärta, kärl och lunga. Alla som deltagit i SCAPIS bidrar till möjligheter att i framtiden förebygga, upptäcka och behandla hjärtkärlsjukdom och KOL.

 

 

En mycket grundlig hälsoundersökning

Alla medverkande får en mycket grundlig hälsoundersökning av hjärta, kärl och lungor samt status för blodsocker och kolesterol.

 

Vem har fått delta i studien?

5 000 kvinnor och män, i åldern 50 – 64 år, i Uppsala kommun valdes slumpmässigt ut via Folkbokföringsregistret. De fick en personlig inbjudan via post. Det har inte gått att själv anmäla sitt intresse för att delta.

Det var helt frivilligt att delta i SCAPIS. Besöken var kostnadsfria.

 

Lokala nyheter - Uppsala

nov 15, 2016
SCAPIS har nått halvvägs!

Fredagen den 11 november 2016, firade SCAPIS Uppsala tillsammans med de övriga fem orterna att hela SCAPIS studien nått halvvägs. Totalt 15 000 deltagare har inkluderats av totalt 30 000 som är målet. Detta skedde nästan exakt 3 år efter att den första deltagaren inkluderades i Göteborg och ett halvår efter att Umeå som sista … Fortsätt läsa SCAPIS har nått halvvägs!

jun 01, 2016
Amelia på besök i Uppsala

I december 2015 besökte Amelia Adamo SCAPIS i Uppsala för att ”testa” SCAPIS undersökningen. Hon ingår INTE i studien – hon är dels för gammal, dels inte slumpmässigt utvald – hon var där enbart för att göra ett reportage. Resultatet blev en lång och jättefin artikel i M Magasin.

jun 01, 2016
Invigning av SCAPIS Uppsala

SCAPIS i Uppsala startade upp med en officiell invigning den 2 oktober, 2015. Hans-Olov Hellström, bitr. sjukhusdirektör och Stellan Sandler, vicerektor för Uppsala universitet, förrättade invigningen genom banduppknytning. Invigningstal hölls av bland andra av professor Johan Sundström, huvudansvarig (PI) för SCAPIS Uppsala och professor Lars Lind, (co-PI) i Uppsala. Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, talade … Fortsätt läsa Invigning av SCAPIS Uppsala

Studien avslutad i Uppsala.

SCAPIS Uppsala tar inte in ytterligare studiedeltagare.

Tel
018-611 02 85

E-post
scapis@medsci.uu.se

Hitta hit

Address
SCAPIS Test Center
Dag Hammarskjölds väg 10B 1 tr,
Oskar II, Uppsala Science Park, 752 37 Uppsala

Huvudansvarig

Johan Sundström
Professor
Uppsala universitet
Institutionen för medicinska vetenskaper,
Kardiovaskulär epidemiologi

 Portratt_Johan-Sundstrom